News: Siobhan Davies Dance building wins award

Friday 23 June 2006

Siobhan Davies Studios, the new centre for Siobhan Davies Dance designed by Sarah Wigglesworth Architects, has won a Royal Institute of British Architects (RIBA) Award.

The project was praised for its excellence in design quality and contribution to the local environment.

It comprises a major refurbishment and extension of a redundant three-storey building, dating from 1898, which is located in the playground of the Charlotte Sharman Foundation Primary School in Southwark.

The scheme provides two large dance rehearsal spaces, changing and therapy rooms, a large foyer, offices, and meeting and function rooms. The main studio is designed as a working studio and flexible event space for dance, music and the spoken word and can accommodate an audience of 60 people. The second dance rehearsal space is a smaller research space for experimentation and exercise.

Siobhan Davies Studios will compete with other RIBA Award winners for The RIBA Sterling Prize which will be announced on 14 October 2006.

Siobhan Davies said: ‘I am so proud to work in this elegant, witty, richly textured building every day. I walk up the suspended staircase and pass an acid yellow tilted support structure set against a revealed wall that shows the remains of its Victorian past. I pass a vast oxblood sofa for weary dancers and move on to the light airy studio and above me is a ribbon roof with the energy of movement in its twisted wood.

Sarah Wigglesworth and I have worked towards this building for ten years and this is the third time of trying to achieve a building for my company and the dance profession. Siobhan Davies Studios is now open and I am beyond happy and thank RIBA very much for giving this beautiful building an award.’

www.siobhandavies.com

What’s On

Email updates